VAM berichten

Update 25 juni 2020:

Vandaag, 25 juni 2020, kwam het bericht dat Jan van Essen (PH7S ex PA0SNE), op 24 juni 2020 in de avond is overleden. Zie de overlijdensberichten.


Update 30 mei 2020:

Een aantal amateurs hebben Jan inmiddels al een kaartje gestuurd om hem sterkte te wensen in deze zware tijd.
Op verzoek van Jan (PH7S) zijn twee portofoons voor 2m en 70cm bij hem gebracht, hij wil graag meeluisteren op de repeaters.

Wij wensen Jan veel sterkte namens het afdelingsbestuur, afdelingsleden en VAM


Update 12 mei 2020:

Afgelopen zaterdag 9 mei heeft Jan van Essen (PH7S) contact opgenomen met de VAM en verteld dat hij in het Meander Medisch Centrum lag en dat hij dinsdag 12 mei overgebracht ging worden naar het hospice in Amersfoort.

De VAM heeft namens de bezoekers van de VAM een bloemstuk gebracht en is er nog met Jan gesproken.

Voor de mensen die een kaart willen sturen naar Jan is het adres van Hospice Dome: Appelweg 49, 3818NN, Amersfoort.


Update 15 maart 2020:

Wegens de Corona epidemie is er tot 1 juni geen VAM.


Update 9 maart 2020:

Afgelopen maandagavond was er de mogelijkheid om voor het Actieve Antenne Project de netwerkkabel te maken. Er was een rol UV-bestendig netwerkkabel, de bijpassende connectoren en een tester, zodat het gelijk gecontroleerd kon worden of het geheel klopte. Edwin (PA3EDL) had zijn netwerkspullen meegenomen om de lengte en de netwerkkabel te testen.

Voor de trip naar de Bodensee was er ook goed nieuws er is een bus geregeld door Jan de Bruin en de kosten voor de bus zijn €375,00 met onbeperkte kilometers. Wat er nog bij komt is de brandstof, de totale kosten wordt gedeeld door 9 man.

Kortom ook dit is iets om naar uit te kijken in deze roerig tijd met het Corona virus, gelukkig duurt het nog een paar maanden en zal het dan hopelijk wel over zijn.

Nu het in Brabant wat uit de hand loopt met het Corona virus is de vraag of de amateurbeurs in Rosmalen nog wel doorgaat.

De VAM is er wel aankomende maandag. Er is dan nog een mogelijkheid om de netwerkkabel te maken, zodat we het Actieve Antenne project af kunnen sluiten en naar een nieuw project op zoek gaan.


Update 3 maart 2020:

Het was weer een gezellige drukte bij de VAM.

De inventarisatie van het aantal benodigde meters van de UV-bestendige CAT-bekabeling voor het Actieve Antenne project is afgerond en er wordt nu gekeken naar het kostenplaatje per meter.

Ook de trip naar de Bodensee neemt een grote vlucht. Er hebben zich al 9 mensen aangemeld en er staan er nog 2 op de reserve lijst. Voor het vervoer is ook al wat rondgekeken en daar kwam al wat moois naar voren, maar daar later meer over.

De VAM zoekt nog een koel vries combinatie, zodat we het een en ander op voorraad hebben en Jaap niet elke week weer de boer op moet voor de snacks. Vervoer van de koel vries combinatie is geen probleem. We horen graag als er nog iets ongebruikt staat.


Update 25 februari 2020:

Het was weer gezellig druk bij de VAM en er kwam zelfs een oud gediende (Jan (PD0RDQ – 86 jaar)) op bezoek. Hij heeft bij het begin van de VAM veel zaken geregeld omtrent metaal en draaiwerk en Jan vertelde dat hij de hobby weer heeft opgepakt.

Voor het bezoek aan de bijeenkomst van de DARC aan de Bodensee zijn er 9 slaapplaatsen beschikbaar. Wij zijn nu aan het bekijken om de reis daar naar toe met een busje te gaan regelen, zodat we met ze allen de kosten voor de reis kunnen verdelen en het zo een voordelig en gezellig gebeuren gaat worden, kortom wil je mee laat het ons weten.

Tevens kwam er nog een Toolbox vraagstuk voorbij over elektromagnetische straling en daar hebben we met een aantal mensen naar gekeken en ons verwondert! Zaken die voor ons als radio(zend)amateur geheel duidelijk zijn, maar hier verkeerd worden weergegeven. Na wat zoekwerk bleek het eenvoudig een copy/paste te zijn van wat er op het internet rond zwerft. Dus komt er nog een vervolg en wordt er gekeken of we hierover een goed stuk tekst kunnen schrijven.


Update 17 februari 2020:

Tijdens de VAM-avond kreeg de BT-houder van PI3AMF (Edwin) een verrassing, de BT was bijna verlopen en er moest verlengd worden, dit betekent dat PI3AMF weer 3 jaar vooruit kan, maar daar zijn kosten aan verbonden en de VAM doneerde Edwin het verschuldigde bedrag.

De zender staat op het Berghotelen en er zijn drie ontvangers in gebruik, namelijk 1 in Amersfoort (Erik), 1 in Leusden (Rient ) en 1 in Soesterberg (Jan). Deze ontvangers worden via het internet verbonden met de zender en ziedaar de techniek doet zijn werk.

Ook is er deze avond het voorstel gedaan om een uitstapje te gaan maken en wel naar het DARC-treffen aan de Bodensee in Duitsland. Dit is het grootse amateurtreffen van het westelijk half rond en vindt op 26 juni tot 28 juni 2020 plaats aan de Bodensee.

De gedachte is om op donderdag 25 juni 2020 er heen te rijden en op zondag 28 juni 2020 weer terug naar Nederland te gaan. Kortom wil je bij de grootste beurs een keer een kijkje nemen dan is dit uw kans er te komen, bij deze beurs komen bezoekers uit meer dan 50 landen bijeen.


Update 10 februari 2020:

Het was weer een gezellige avond en natuurlijk kwam de PACC voorbij met wat aantallen van verbindingen die gemaakt waren door VAM-bezoekers, zo had Jaap 67, Carel 64 en Lex had maar liefst 400 verbindingen gemaakt. Al met al een mooi resultaat.

Ook is er nog even over het Active Antenne Project gesproken en zijn er nog een paar waar de laatste hand aan moet worden gelegd. Er wordt gekeken om collectief wat cat-bekabeling te bestellen die voor buiten gebruik geschikt is.

Ook is de BT voor de 2 meter repeater weer voor 3 jaren verlengd, dit heeft ons doen besluiten dat de VAM de factuur van het Agentschap Telecom gaat sponseren, dit is mogelijk doordat steeds meer bezoekers naar de VAM-avond komen en dus de inkomsten groter worden.


Update 27 januari 2020:

De eerste lezing bij de VAM in 2020 is een feit, Erik (PE1RQF) heeft aan de hand van een powerpoint presentatie uitgelegd aan een kleine 20 man hoe we onze hobby kunnen verruimen. Erik die een groot liefhebber is van luchtvaartcommunicatie zocht een oplossing voor een uitdaging die hij had.

De ontvangst van de communicatie van Schiphol is door de ligging van de SMINK-afvalbult een uitdaging en zocht hij hiervoor een oplossing. Deze is gevonden door met een Raspberry Pi 3B+ en een SDR-dongel een remote ontvanger in Bussum bij zijn ouders thuis neer te zetten. Deze gaat via het internet terug naar Amersfoort, zodat hij de communicatie van Schiphol perfect kan volgen.

Kortom daar waar een internetaansluiting is zijn er mogelijkheden. Het geheel is misschien gelijk ook weer een nieuw project voor de VAM, kortom wordt vervolgd.

Aankomende maandag 3 februari 2020 is er geen VAM, Jan is die week niet in NL maar in F.


Update 20 januari 2020:

Het was weer een gezellig samen zijn en er was zelfs internationaal bezoek. Aurelian (SAoCAN) uit Zweden was voor het werkt in Amersfoort en kwam op bezoek.

Er werd deze avond van gedachte gewisseld over radiozaken en natuurlijk ook gebruik gemaakt van wat lekkers.

Ook was er weer iemand jarig geweest, Adriaan (PA3LIO) was afgelopen zondag weer een jaar ouder geworden en trakteerde.

Er lagen wat meetinstrumenten op de tafel, waaronder een geleidingsmeter voor vloeistoffen. Jan (PH7S) wist, samen met twee andere heren, hier iets over te vertellen.

Ook kwam Ron (PA3DAM) nog met zijn nieuwe Tesla bestelauto langs en zoals het hoort geheel elektrisch.

Alvast een aankondiging voor aanstaande maandag want dan geeft Erik (PE1RQF) uitleg over het gebruik van een RTL-dongel op een PY en die geheel op afstand gebruikt kan worden. Dit biedt de mogelijkheid om op afstand over het internet je ontvangst te bedienen en gebruiken.

Kortom er komen nog veel meer zaken aan de orde voor de hobby, dus waar moet je op de maandagavond zijn…


Update 13 januari 2020:

Het was weer een mooie VAM-avond en ook de internetpagina’s van de VAM worden veel bekeken.

Er kwamen twee verzoeken binnen omtrent de Actieve Antenne, deze wordt dus ook buiten de afdeling gemaakt. We gaan proberen deze mensen te voorzien van de 3D-geprinte oplossingen die door Edwin (PA1EDL) zijn ontwikkeld.

Er is ook getracht een FOGA te herstellen, dit is een stuk gereedschap wat het mogelijk maakt om de bekende 5-toon te maken. Decoderen behoort tot de mogelijkheden, zodat er weer mee gewerkt kan worden en dat is een mooie zaak.

Kortom de VAM-avonden worden door steeds meer radioamateurs bezocht en voorzien in een behoefte. Dus heb je maandagavond niets te doen kom gerust langs.


Update 6 januari 2020:

Als eerste de beste wensen, een goede gezondheid en een fantastisch hobbyjaar 2020 gewenst.

Het was weer feest op de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar op de VAM. Er was namelijk iemand jarig, dit keer Erik (PE1RQF).

Na de koffie/thee met koek werden er nog wat ideeën aangedragen en we gaan kijken hoe we dit kunnen faciliteren.

Tussendoor waren er diversen versnaperingen om het nieuwe jaar maar goed van start te laten gaan.

Kortom het was weer een geslaagde maandagavond.


Update 30 december:

Er was afgelopen maandag wat te vieren bij de VAM, namelijk dat Jaap (PD5ISW) weer een jaar ouder was geworden en dat werd gevierd met een heerlijke taart.

Na dat de koffie/thee met wat lekkers was genuttigd zijn er nog wat zaken de revue gepasseerd.

Aan de aanwezige harde kern van de VAM is de vraag gesteld of er nog wat projecten voor het aankomende jaar in de pijplijn staan. Daar kwam uit naar voren dat er ideeën zijn, maar dat er eerst nader gekeken gaat worden naar haalbaarheid en kosten.

Kortom er staat weer een hoop te gebeuren in het nieuwe jaar bij de VAM.

Wij als VAM-team wensen een ieder een
fijne jaarwisseling en een gezond hobbyjaar 2020,

Adriaan (PA1LIO), Jaap (PD5ISW) en Jan (PD0AUQ)


Update 23 december:

Maandagavond had Erik (PE1RQF) zijn nieuwe “porto” meegenomen en zowaar deze is maar 10,5 cm groot/klein en de uitspraak dat een hand snel gevuld is komt hierbij geheel tot zijn recht.

Ook was er weer wat meetapparatuur mee genomen om te kijken of het wel klopt en Edwin (PA1EDL) ging als een gelukkig mens weer naar huis. Zijn meetzender werkt en voldoet aan alle gestelde eisen waar aan een meetzender moet voldoen en ook de verzwakker werkt perfect.

Martin (PD0LJZ) liet nog een foto zien van zijn speciale toevoeging aan zijn actieve antenne die hij voor de feestdagen had gemaakt.

Aanstaande maandag 30 december is er nog een keer dit jaar een VAM-avond.

Wij als VAM-team wensen een ieder prettige kerstdagen,
Adriaan (PA1LIO), Jaap (PD5ISW) en Jan (PD0AUQ)


Update 16 december:

Het was afgelopen maandag een drukte van jewelste op de VAM. De week er voor was er geen VAM daar ik een week hoge lucht training had, maar dat werd gisteren gelijk gevierd met warme chocola met slagroom zonder de bekende Oostenrijkse rum.

Aan het 2 m Motorola DMR-project werd gewerkt om hiervoor een nieuwe code plug te maken en werden meerdere mogelijkheden uitgeprobeerd.

Ook werd er weer met de fraaie meetapparatuur verschillende metingen gedaan.

Kortom het was weer een gezellige drukte bij de VERON Amersfoort Maandagavond(activiteiten) in Amersfoort.

Wilt u ook komen kijken kom dan gerust langs, u bent van harte welkom.


Update 2 december:

Afgelopen maandag was er een vervolg om je meetapparatuur te kunnen kalibreren. Erik (PE1RQF) had de meetspullen bij zich en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, zodat het meten is weten weer klopt!

Ook neemt het aantal bezoekers toe en kunnen we constateren dat de verhuizing naar Amersfoort alleen maar positief uitpakt.

Aanstaande maandag 9 december is er geen VAM, omdat Jan dan in het buitenland is, maar daarna gaan we vrolijk door en is er bijna weer een jaar vol activiteiten bij de VAM voorbij gevlogen.


Update 25 november:

Nu er alweer twee weken voorbij zijn is de VAM op de nieuwe LOCATIE weer volop bezig met nieuwe ideeën.

De eerste maandag 18 november was de kennismaking met ons nieuwe onderkomen bij Ridder Lastechniek in Amersfoort en het was gelijk een vol huis.

Het ontbreekt ons hier aan niets en aan alles is gedacht, er waren zelfs versnaperingen en lekkernijen. Ook zijn er natuurlijk de mogelijkheden om audiovisueel zaken te presenteren.

Afgelopen maandag was er de mogelijkheid om de universeel meter te laten kalibreren en daar werd door velen gebruik van gemaakt.

Ook hebben verschillende bezoekers het een en ander aangegeven waar belangstelling voor is, kortom het bruist van activiteiten bij de VAM in Amersfoort.


Update 18 november 2019:

De VAM is weer terug in Amersfoort – Van de VAM-beheerders ontvingen wij de volgende informatie dat maandag 18 november 2019 de bekende VAM-avond terug is in Amersfoort. Deze is op de nieuwe locatie: Uraniumweg 54 te (3812 RK) Amersfoort bij Ridder Lastechniek.

De toegang is aan de rechterzijde bij het hek, na een druk op de bel word je opgehaald. Bezoekers zijn van harte welkom vanaf 19.15 uur, voor versnaperingen wordt gezorgd.


Update 5 november 2019:

Maandagavond was er weer een hoop te doen op de VAM in Bunschoten. Vanuit de aanwezigen werd gevraagd of er mogelijkheden waren om wat vergelijkende metingen te doen.

Simon (PA0SLW) wilde graag op 18GHz wat vergelijkende metingen doen. Erik (PE1RQF) bood aan om dit samen met hem te doen.

Naar aanleiding hiervan denken we er over na om in de aankomende donkere dagen meet sessie te gaan organiseren, zodat er de mogelijkheid wordt geboden om je spullen te kalibreren.

We gaan eerst inventariseren waar de behoefte aan is en daarna een plan maken hoe we het gaan doen op de VAM.