RC AMF bijeenkomst 11 maart 2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op 11-3-2024 liep weer, volgens het bekende recept, op rolletjes. De ruimte was al rond 18:30 uur open. Snel met Jaap nog het één en ander klaar gezet en ziedaar, de eersten kwamen alweer binnen.

MS Teams heeft een nieuwe inlogcode gekregen. Wie hem nodig heeft, laat het even weten en het wordt geregeld. Er waren op deze moderne manier 5 gebruikers aanwezig, zodat ze daardoor toch bij de bijeenkomst konden zijn.

Om 19:30 uur waren we van start gegaan met wat mededelingen. We wilden laten weten dat De RCAMF Groep een 3D printer heeft toegevoegd aan de spullen die we al hebben.

Afgelopen zaterdag 9 maart hebben een aantal mensen van de groep een antenneinstallatie geplaatst bij Henk – PD5HKT. Zie hieronder zijn verhaal met een aantal foto’s.

Door een gelukkig toeval kwam ik in aanraking met de RCAMF Groep. Daar ben ik enthousiast geworden om zelf ook te gaan zenden. Enkele jaren geleden heb ik mijn N-registratie behaald.

Met veel informatie en praktische hulp heb ik een (beetje) meer inzicht gekregen wat het betekent om een goede antenne te hebben, en natuurlijk ook een transceiver.

Via Marktplaats heb ik een antenne gekocht en ook heb ik een antenne gekregen. Met hulp van JAN is er een aluminium antennemast gefabriceerd in de ruimte van onze groep. Het is een mast waarop zeker 4 antennes geplaatst konden worden, dus nog 2 antennes extra aangeschaft.

Ook moest er eerst nog een dakdoorvoer gemaakt worden, die geplaatst werd in september.

Met meerdere RCAMF-leden een plaatsingsafspraak gemaakt. Het had wel enige voorbereiding nodig, o.a. een ladder en 8 stoeptegels regelen. Daarna op de 1ste verdieping alles klaarzetten wat betreft de schroevendraaiers, boormachines, schroeven, bouten, moeren, tie-raps, mooi weer, belegde broodjes en natuurlijk ook de antennes.

Afgelopen zaterdag 9 maart was het dan zover. De mast en de antennes zijn geplaatst door drie RCAMF leden, te weten:

Edwin – PA1EDL, Jan – PD0AUQ  en Jacques – PD0JJG

Na ongeveer 2 uur stond de gehele installatie gemonteerd en wel op het dak.

                   

De antennes zijn:

–             Antenne voor 2m en 70 cm

–             Moonraker Discone 2000  (25 – 2000MHz) max 200 watt

–             FM- en DAB+ antenne

–             Discone 25 – 1300 MHz ( max 100 watt)

Nu kan ik voorlopig vooruit met het luisteren en het maken van verbindingen.

Ik was heel blij met hun hulp.

Het is mooi om een Radio Club AMersFoort te hebben, die iedereen helpt met haar/zijn zendamateur (radio) hobby. Vooral met het geven van cursussen, maken van antennes en uitwisselen van technische informatie.

73’s de Henk – PD5HKT

Hierna was Roel, de buurman van Rient – PA3GXP  die had meegenomen, aan de beurt. Roel is van de CML Milieuorganisatie in Leusden en kwam spontaan wat vertellen over het  Fijnstofproject, wat voor de inwoners van de Gemeente Leusden loopt.

         

De eerste mededeling van Roel was dat het Fijnstofproject, waar de gemeente Leusden aan mee betaald, alleen bestemd is voor de inwoners van de Gemeente Leusden. Dus bij ons in de groep was er maar één gelukkige. Jammer voor de anderen die zich ook opgegeven hadden en nu niet mee kunnen doen, maar het is niet anders.

De heren in Leusden hebben het daar wel goed voor elkaar. Gelukkig kunnen wij er op een andere manier toch nog van meegenieten.

         

Ze hebben namelijk een PCB ontwikkeld, waardoor alles strak bij elkaar gemonteerd kan worden. Daardoor word het een mooi geheel.

Later op de avond heeft Erik – PE1RQF daarover nog uitgebreid met Roel van gedachten gewisseld, daar Erik een aantal jaren terug ook al aan dat fijnstofproject had gewerkt. We gaan dat project nog maar een keer herhalen, maar dan met het printje van wat ze in Leusden gemaakt hebben.

Na de mededelingen kon ik de bak met de kleine Pc’s op de tafel zetten. Rob – PD5BUS was helaas niet fit en moest daardoor verstek laten gaan. Maar….., als het goed is, zal Rob aankomende maandag deze Pc’s (zo’n 10 stuks) voorzien van nieuwe software waardoor ze mooi bruikbaar zullen zijn voor onze radiohobby.

De CW groep ging weer onder leiding van Edwin – PA1EDL en Ron – PA3DAM naar boven voor het zich bekwamen in de punten en strepen. Oftewel CW genoemd.

Jan – PD0HGQ heeft samen met Casper – PA1CJ nog aan enige aluminium buizen gewerkt voor de verticale HF antenne.

Later heeft deze Jan nog samen met Everdien – PD2EVE aan de balun gewerkt. Zie de plaatjes.

         

Aankomende week, maandag 18-3-2024 geeft Henk – PA0JMD een lezing over de door hem ontwikkelde QRP HF versterker, bestemd voor WSPR voor de frequenties 7Mhz tot 30Mhz.

Dus dit lezende, en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep, dan bent u op maandag 18-3-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *