RCAMF bijeenkomst maandag 8 juli 2024

Bij de bijeenkomst van de RCAMF Groep op maandag 8-7-2024 hadden we deze avond een lezing op het programma staan van Meet Je Stad uit Amersfoort.

Eerst even terug naar de maandagochtend, want Henk – PA0JMD kwam langs om samen met mij aan de 3D printer te werken. Om de 3D printer gebruiksklaar te maken was de kalibratie daarvan zeker een punt van aandacht. Als de maatvoering niet klopt gaat er nooit een bruikbaar product uit de 3D printer komen.

Dus onder genot van wat drinken ging Henk aan de slag en aan het begin van de middag kwam er een dobbelsteen uit met  de XYZ coördinaten en was het kalibreren geheel gelukt. Daarna hebben we nog wat proefjes gedaan met de diverse  soorten kunststof.

Daar gaan we nog verder aan werken, want het leverde voor ons nog niet het gewenste resultaat op, wordt vervolgd.

Daar ik toch al in de loods was had ik meteen maar een begin gemaakt om de ruimte gereed te maken voor de RCAMF bijeenkomst, waardoor de ruimte bijna klaar was voor de avond.

Rond 18:30 uur was Jaap – PD5ISW in de loods aangekomen en moesten wij alleen nog de stoelen in de bioscoop opstelling zetten. Dat was een stuk fijner, want zo kon iedereen de lezing van Meet Je Stad goed zien. Kort hierna kwamen de eerste bezoekers al weer binnen.

De ruimte liep lekker vol. Dik voor 19:30 uur waren Harmen en Matthijs van MEET JE STAD er ook al. Snel werd er door de heren nog wat op de presentatie PC gezet en zo konden we mooi op tijd van start gaan.

Harmen beet de spits af en vertelde wat de opzet van MEET JE STAD in Amersfoort was en wat daar allemaal word gedaan. Bij deze de gegevens van de website: https://meetjestad.net/

                  

Hierbij de presentatie van Harmen https://md.giplt.nl/p/mjsintro#/

Daarna liet Matthijs het één en ander zien over de techniek, die nodig is om het tot een mooi geheel te maken.

                   

                   

Hierbij de presentatie van Matthijs Presentatie van Meet Je Stad

Hierbij nog wat meer gegevens van Meet Je Stad:

https://www.thethingsnetwork.org/

https://ttnmapper.org/heatmap/

https://github.com/meetjestad/

https://meetjestad.net/data/

Ze hebben namelijk zelf het één en ander aan sensoren ontworpen en zo maken ze gebruik van LoRa1.

                   

Dat is een draadloos systeem wat gebruik maakt van de ISM band op 868MHz en kijk, daar komen de raakvlakken ineens heel dicht bij elkaar. Want op het Berghotel huisvesten we als RCAMF al een opstelpunt van LoRa1 van MEET JE STAD en wordt er gebruik gemaakt van de aanwezige infrastructuur. Vandaar dat er ook al contact was met Matthijs.

Daar Meet Je Stad de radiodekking wil verbeteren was er al wat van gedachten gewisseld en kijk, daar kwam GerJan – PA1GF om de hoek kijken. GerJan heeft een tijd de Amersfoortse DMR repeater in de lucht gehouden en zo was de wereld toch weer heel klein geworden.

Meet Je Stad heeft een nieuw opstelpunt in gebruik genomen bij de STIER in het centrum van Amersfoort en nu krijgen wij ook de mogelijkheid om daar een 2mtr ontvanger bij te plaatsen voor een nog betere radiodekking van PI2AMF. Kortom, zo kunnen we met elkaar er weer wat moois van maken.

Voor de meetdata zijn er dus sensoren gemaakt en is er nu ook een mogelijkheid om daar aan mee te doen. Zo denk ik dat er weer een project aan zit te komen. We gaan na de vakantietijd maar eens met elkaar om de tafel zitten hoe we het één en ander kunnen realiseren.

Na een uur was deze lezing voorbij en konden we het één en ander aan sensoren en LoRA spullen bekijken die de heren hadden meegenomen. Er werd deze avond nog langdurig onderling van gedachten gewisseld. Harm en Matthijs, BEDANKT en tot snel.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep, dan bent u op maandag 15-7-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de  Jan – PD0AUQ

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *