RC AMF bijeenkomst 17 juni 2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op maandag 17-6-2024 was er weer één die volgens de bekende opstelling verliep. Afgelopen maandagmiddag had ik al het één en ander klaar gezet, waardoor we bij aanvang van de avond snel klaar waren.

Dit keer was Edwin – PA1EDL er als eerste, Adriaan – PA1LIO en Jaap – PD5ISW volgden direct daarna. Edwin wilde eerst nog even wat sleutelen aan het aggregaat voordat we met de avond zouden beginnen.

Al snel naderde weer 19:30 uur en natuurlijk stond MS Teams ook weer open, waar het vakantie duo Jan – PD0HGQ en Rick – PA11631 zich meldden vanuit Denemarken. Zo konden we dus snel van start gaan met de avond.

         

Na een aantal mededelingen vertelde ik dat ik de afgelopen week ook een paar maal was uitgenodigd bij Meet Je Stad om te komen kijken. Zij hebben een onderkomen in Amersfoort waar ze ook het één en ander doen dat zeker ook raakvlakken heeft met onze radiohobby.

Dus… daar kunnen we op een later tijdstip nog een mooie lezing van verwachten. Wie weet, ook nog wel, in samenwerking met ons, een mooi project voor het meten van temperatuur en fijnstof.

De afgelopen week was er eerder al contact geweest met Reinier – PA3AAA. Hij was met een RF vermogensmeter aan het experimenteren geweest. Samen met een Arduino en een LCD scherm probeerde hij een mooi meetinstrument te ontwerpen. Ik zag daarin eigenlijk gelijk een nieuw project naar voren komen. Reinier had het één en ander op papier gezet en naar ons mailadres presentatie@rcamf.nl gestuurd, zodat dit maandagavond direct met ons allen gedeeld kon worden.

Hierna kreeg Reinier het woord van mij. Zo kon hij mooi tekst en uitleg geven over zijn experiment met een Arduino en een LCD scherm, wat een fraaie RF vermogensmeter voor de VHF band heeft opgeleverd. Zie de Presentatie VHF Powermeter Arduino

                   

                   

Daarna kwamen er nog enige vragen of er ook RF vermogen voor de UHF band mee kan worden gemeten.

Later op de avond werden daar ook al de eerste experimenten mee gedaan en wat bleek… ook dat behoort tot de mogelijkheden.

                   

Dus nu maar uitproberen en alles nog verder uit werken zodat er misschien door ons wel weer een mooi meetapparaat gebouwd kan worden!!

Aan het einde van de middag kwam er ook nog wat van Luc – PE1LGX binnen. Hij had wat moois gezien dat Henk – PA0JMD op papier in elkaar had geknutseld. Hij had dit ook naar de presentatiecomputer gestuurd waardoor dit gelijk, achter de presentatie van Reinier aan, kon worden getoond. Henk gaf nog even enige uitleg over het gebruik van de NanoVNA, ook met wat hulpgereedschap, wat bij een aantal van onze bezoekers toch al aanwezig was. Hierbij de Presentatie over NanoVNA metingen  Je kunt er dus mooi gebruik van maken en de mogelijkheden zijn divers. Ik denk dat we dat nog maar eens op een meetavond moeten uitproberen.

Daarna ging het CW team naar boven. Aan het einde van de CW avond kregen we de mededeling dat de mensen nu zo ver zijn, dat na de vakantie ook de seinsleutel meegenomen moet worden naar de maandagavond. We gaan een aanvang maken met het geven van morse seinen om ze te leren omgaan met de seinsleutel.

De rest van de bezoekers bleef nog een tijd met elkaar van gedachten wisselen. Zo werd er voor de 3D printer door Henk nog een oplossing gevonden, óók komt er nog een tweede 3D printer bij. Deze is onderweg!!

Dit is natuurlijk een mooie gelegenheid om voor onze toekomstige projecten de behuizingen op maat te ontwerpen en te produceren om zo weer wat moois aan onze meetapparatuur toe te voegen.

Het was ook nog lang druk. Dit betekende dat het bijna dinsdag was waardoor we toch maar snel huiswaarts keerden.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep, dan bent u op maandag 24-6-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *